Az internetes vásárlás buktatói

Nagyon sok internetes webáruház hirdetcsábító, olcsó ajánlatokkal menyasszonyi ruhát és legtöbbjük sajnos becsapja a hiszékeny vevőt. Néhány évvel ezelőtt, amikor az internetes vásárlás kezdett elindulni, én magam biztosra vettem, hogy az esküvői ruha az egyetlen, amit nem lehet – nem szabad interneten vásárolni – és PRÓBA NÉLKÜL átvenni! Én ekkor már több, mint két évtizedes tapasztalattal bírtam, ismerve a vevői igényeket, és mégis többször belefutok olyan csalódott, elkeseredett menyasszonyba, akinek már csak hetei vagy napjai vannak az esküvőig, és az utolsó percben kapkodva próbál “javítani”, mert bedőlt egy internetes hirdetés szövegének.

Értékes hónapjai mentek el az esküvő előtt a várakozásra, arra hogy ellenőrizetlenül elkészüljön a ruhája, hogy megérkezzen, s amikor megkapta ráböbben a valóságra. Nem azt kapta, amit várt, nem azt, amit ígértek, s ha nem is tetszik, csalódtunk is, akkor is ebben már benne a pénz, ebben megyünk az oltár elé…
Érdemes ezt többször is végiggondolni! Szerintem minden menyasszony egy esküvőt tervez. Az esküvőt, amely tökéletes, és emléke évek, évtizedek múlva is örömmel felidézhető.  Hogy valóban olyan legyen ez a nap, legyünk nagyon körültekintőek!

Azt biztosan tudod, hogy a vevő az áru átvételét követő nyolc munkanapon belül indoklás nélkül elállhat a vásárlástól. De, azt már nem biztos, hogy tudod:
a 17/1999. (II.5.) Kormányrendelet 5. § (c) bekezdése értelmében “az elállási jog nem gyakorolható (többek között) abban az esetben, ha az áru a vásárló személyéhez kötött illetve utasításai alapján került legyártása. Ez azt jelenti, hogy az elállás joga nem gyakorolható az egyedi méret alapján rendelt ruhák esetében.”
Tehát, miután szépen, okosan megadod a méreteidet, itt-ott kérsz átalakítást a képhez képest, magadra gyártatod a ruhát, függetlenül  a ruha kinézetétől buktad a pénzed! Ha nem olyan a ruha, akkor is át kell venned!

Idézek egy-két mondatot az internetes áruházak vevőcsalogató ajánlataiból:

 • ”online internetes webáruház, ahol az otthoni vásárlás kényelmével válogathatsz több ezer esküvői és alkalmi ruha közül.”
  Nagy durvaság összehasonlítani ezt a szolgáltatást, olyan több évtizede  működő világcégekkel, akiknek az éves forgalmuk százmilliókban mérhető, s közben a “webáruház” oldalt üzemeltető cég törzstőkéje alig néhány százezer Ft, s a cég maga valamely lakótelepi panel 8. vagy 9. emeletén egy lakásban működik. S gyakran előfordul az is, hogy ha utána keresünk egy ilyen cégnek, kiderül, hogy épp csak pár hónapja működik. S még pár hónapig…
  /TANÁCS: Mikor vásároltál ruhát magadnak próba nélkül?  És ha így vásároltál már, mekkora értékű volt ez a vásárlás?
  Nem titkosak a cégadatok -alapítás éve, törzstőke,…stb.-, kicsit keresgélj a neten! Kérj az ismerőseidtől infót a cégről. Ha nincs 5-7 éves a cég, nincs komoly törzstőkéje (4-5 millió), akkor ezt a rendelésed át kellene gondolni mégegyszer! Magyar a cég? Még az is kiderülhet, hogy nem magyarországon bejegyzett cégről van szó, csak magyar nyelven szedi áldozatait!/
 • “garantáltan a legkedvezőbb áron tudod megvásárolni”
  Ez lehetséges, hogy így van. VALAMIT a legkedvezőbb áron fogsz megvásárolni! Te szeretnéd elhinni, hogy azt kapod, amit más cégek fotói alapján feltettek egy-egy internetes oldalra, de ez csak a mézesmadzag. Azokat a képeket egyszerűen “lekopizták” a nagy világcégek oldalairól, s ez valóban megtéveszti a vevőt! Olyan ez, mint aki azt gondolja, hogy nincs különbség a Trabant és az Opel között. Valóban mindkettő autó, de mégsem egyforma. Ennél érzékletesebben nem tudom összehasonlítani, hogy mekkora különbséggel kaphatsz meg egy ruhát, a meghirdetett és az elkészült darab viszonylatában. Valóban olcsóbban kapsz VALAMIT, de nem azt, amit szeretnél, amiben hittél, amit rendeltél…
  /TANÁCS: keres egy elégedett ügyfelet, vedd fel vele a kapcsolatot. De egy dolog mindig legyen a szemed előtt, NEM VAGYUNK EGYFORMÁK! Ami neki megfelelt, nem biztos, hogy neked is meg fog felelni!/
 • “Több ezer ruha közül választhatsz, s az elkészült ruha 98%-ban fog hasonlítani a képre!”
  Az hogy lehet, hogy pl. a Demetrios, a La Sposa, stb… márkának éves szinten 60-100db új modellje van “csak”?
  Miért akarod elhinni, hogy egy lakásból intéznek Neked 2000db ruha közül egyet! Egyszerűen arról van szó, hogy nagy cégek képeivel hirdet ez a weboldal, mint már írtam! Szellemi terméket lop, és mint tudjuk az büntetendő! Képzeld már Kínában is!
  Ha a hasonlóság 98%-s, akkor a ruha ára miért nem 98%-a eredeti ruha árának?Miért kerül a gyári ár töredékébe, általában a valós árnak csak a 25-30%-ba? Azért, mert Neked erre van pénzed, tiszta pszichológia, elhitetik, hogy pici pénzért világmárkához hasonlót kapsz! EZ A BECSAPÁS… !!! Azzal érvelnek, hogy a nagy cégeknél a márkát kell megfizetni, nekik nincs költségük, nincsen alkalmazott, stb… Ez sem így van, a márkás cuccoknál a legnagyobb hangsúly a minőségen van, 8-15%-nál nem tesz ki többet a márkanévből eredő többlet költség! Gondolom vettél már eredeti márkás fürdőruhát, melegítőt, tehát van fogalmad a minőségről!
  /TANÁCS: Nézzünk egy-két “98%”-ban hasonló ruhát, klikk a képre…,

  ezt kár megrendelni látatlanba, itthon ennél igényesebben varrnak! Kérj egy képet az eladótól az eredeti, a megvarrt ruháról. Lesz meglepi…!/

  • “Oldalunkon részletes mérési segédletet találsz! A mérésnél tartsd szem előtt a legfontosabb dolgot: nagyobból lehet kisebbet varázsolni…”
   No, ez igazán barkács szakkör… Hölgyeim, és a mellcsúcsok távolsága, a mellmagasság, hogy csak néhány mindannyionkat egymástól megkülönböztető “apró” jegyről beszéljek. Vagy Te felveszed a barátnőd melltartóját, egy kicsit beveszel itt, egy kicsit feljebb húzod ott!? Teljes dilettantizmus! Ezek a cégek vezetői még egy zoknit sem stoppoltak, a tűt csak a meséből ismerik! Ne az esküvői ruhádon próbálkozzanak!
   /TANÁCS: mielőtt megrendeled azt a “fantasztikus” ruhát kép alapján, kérj írásban dátumot, hogy mikor lesznek a ruhaigazítási napok, legalább kettő és nem egymást követő nap legyen!/
  • “a ruhákra leadott rendelések a fennti összeg kiegyenlítését követően kerülnek kiszállításra”
   Ez a legszebb, előre kell fizetni! Ez valóban tuti üzlet. Igaz nem neked, hanem a másik félnek. Fizess, mielőtt látnád, mit veszel át! Hát ehhez nagyon komoly bizalom szükséges! (Őszintén: eddig Te mit vettél meg előre fizetéssel? SEMMIT!!!)
   Ha tudsz személyes átvételt kérj, sok problémát megelőzöl vele (pl. a felét bukod a pénznek!). Csak a felbontás után látod, hogy a csomagban nincs számla, nem a rendelt ruha érkezett, nem olyan minőségben, nem a Te méretedben!
   /TANÁCS: Legyél bizalmatlan, hiszen ezek a cégek pont arra utaznak, hogy a bizalmadba férközzenek! Soha semmit nem vesszel blokk, számla nélkül, miért a ruháddal tennél kivételt??? Ha nincs szerződés, amelyben teljesítési dátumok vannak vagy nincsen számla akkor felejtsd el az egészet! Ne hagyd magad megdumálni, -mielőtt utalsz- telefonon hívd fel a “Fogyasztóvédelmet” és kérj tanácsot tőlük!
  • “ruhát csak eredeti csomagolásban, sérülésmentes állapotban,  a számla visszaküldése után cserélünk vissza”
   Auhhh, na ez a legszebb, hogy mi a sérülés mentesség az már egy jogi kategória, polgári peren 1-1,5 év a bizonyítása, ennyi idő kell a pénzed visszaszerzéséhez! Arról nem beszélve, hogy a felbontás után látod, hogy a csomagban nincs se számla, se blokk. Előre kérj egy számla másolatot e-mailban!
  • “A visszaküldés elsősorban postai úton történik.”
   Igen, de ha nem veszik át a Te feladott csomagodat, akkor visszajön hozzád, ezt, 2-3-szor eljátszák veled. Egy posta költség 50ezer Ft felett értékbiztosítással kb. 3500,- Ft. (mert ugye nem sérülhet meg a csomag!) És, ha mégis, perelhetsz egy Magyar Postát is, egyre jobb…
  • “A visszaküldés díja mindig a Vevőt terheli, utánvétes csomagot nem áll módunkban átvenni!”
   Szóval a pénzed egyből nem kapod vissza!
/TANÁCS: Ezt az egészet el tudod kerülni, ha személyesen veszed át a ruhát. Ne legyél lusta, utazz el a ruhádért!/

 • “Lájkolj minket Facebook-on, hogy mindig értesülj aktuális híreinkről, akcióinkról.”
  Mielőtt tovább küldsz bármit, lájkolsz bármit ellenőrizd, alaposan! Minek Neked még akció, ha már vettél ruhát vagy több esküvőt tervezel, több férjjel???/
  /TANÁCS: ne legyél felületes, ingyen csinálsz hírverést a hülyeségnek. Aztán majd ismerőseid szépen lassan Téged nem fognak lajkolni!/
 • “vásárlók értékelései” című menüpontot ki se nyisd, minden üzemeltető cég azt ír bele, amit látni szeretnél! El ne képzeld, hogy oda valami rossz belekerül!
  /TANÁCS: Ez is csak a bizalmad elnyeréséhez kell, sosem találsz itt  elégedett vásárlóknak mobilszámát, vagy e-mail címét feltüntetve! Miért…, gondolkodj!
 • A levelezési cím is árulkodó! Nézd meg a kapcsolatoknál a cég e-mail címét! Egy magára valamit  adó cégnek nincs gmail, freemail, yahoo-s, stb… ingyenes e-mail címe! Sőt, egy mai komoly cégnek, aki kereskedelemmel foglalkozik mindig van vezetékes telefonszáma, faxszáma, hacsak mobilszám van megadva, az is nagyon gyanús!
Összegezve: keress egy magyar varrónőt, szalont, ahol megpróbálják a szemed előtt előállítani azt a gyári minőséget, vagy egy hozzá hasonlót. De, bármikor bele tudsz szólni a próbák alatt, hogy mi nem tetszik, mit, hol igazítsanak meg! Előre tudjátok tisztázni, hogy mennyire fog hasonlítani, hol fog eltérni.Meg fogsz  lepődni, egy jó szalonban nem varrnak sokkal drágábban, mint amit Te rá akarnál szánni. Az igényeidnek megfelelően a ruhát, a pénztárcádhoz igazítják! Stílustanáccsal látnak el Téged, vőlegényed és az örömanyákat! Hosszú órákat foglalkoznak csak Veled, használd ki, így tökéletes ruhád készül a nagy napra!!
Te vásárolnál ruhát az internetről?
Időpont kérés próbára

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás